22.02.2015

Tydzien Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem

W dniach od 23. do 28. lutego odbędzie się Tydzień Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem. Inicjatorem Tygodnia jest Ministerstwo Sprawiedliwości. Tydzień skierowany jest zarówno do ofiar przestępstw jak i do instytucji, których zadaniem jest niesie szeroko pojętej pomocy. W organizację obchodów aktywnie włączyły się: Prokuratura Generalna, Rzecznik Praw Obywatelskich, Rzecznik Praw Dziecka, Komenda Główna Policji, Krajowa Rada Kuratorów, Naczelna Rada Adwokacka, Krajowa Rada Radców Prawnych, Krajowa Rada Komornicza, Krajowa Rada Notarialna, Komenda Straży Granicznej.

W Województwie zachodniopomorskim Tydzień jest organizowany między innymi przez Ośrodek Pomocy dla Osób Pokrzywdzonych Przestępstwem Stowarzyszenia „SOS dla Rodziny” w Szczecinie. Podczas Tygodnia w Ośrodku w Szczecinie oraz oddziałach Ośrodka w woj. Zachodniopomorskim (Koszalinie, Świnoujściu, Białogardzie, Gryfinie, Wałczu, Łobzie, Przecławiu, Dołuje i Policach) odbywają się dyżury prokuratorów, komorników, kuratorów sądowych, policjantów, funkcjonariuszy straży granicznej, aplikantów adwokackich, radców prawnych i innych. W dyżury włączyła się również Fundacja Prosta Droga. Szczegółowy plan dyżurów do pobrania tutaj.

Tydzień w woj. zachodniopomorskim inaugurowany jest uroczystym seminarium, które odbędzie się w 23.02., od godz. 11:00 do 14:30 w Sali Kominkowej 13 Muz w Szczecinie. Organizatorami wydarzenia są: Ośrodek Pomocy dla Osób Pokrzywdzonych Przestępstwem Stowarzyszenia „SOS dla Rodziny” w Szczecinie oraz Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Szczecinie. Do grona gości została zaproszona również Fundacja.